Anonymnost na internetu je velika tema,i o njoj mozemo pricati do sutra,ali ja cu pokusati
da pojasnim i objasnim neke pojmove koje verovatno niste znali.Samo zelim da napomenem da
Kada procitate ovaj text,vise nikad na internet necete gledati kao ranije.Znaci ukoliko
zelite da saznate istinu o Internetu,nastavite da citate !!!
[BEZBEDNOST KORISNIKA]
Obican korisnik interneta koristi Windows,ima browser(obicno IE) i ceo hdd mu je pun igrica.
U zadnje vreme uz kupljeni kompjuter dobija se Windows i hrpa programa i igrica.Naravno uz to
ide i AV koji se kao i Windows automatski update,ali pitate se da li je to dovoljno?
Odgovor je:NE !!!
Ne znam da li ste znali ovaj podatak,ali vreme koje je potrebno da bi dobio access u neciji
kompjuter preko neta (sa cistom instalacijom win i modema) je verovali ili ne 15 sekundi.
Ne zelim da komentarisem razne trojance jer sa njima je potrebno samo pritisnuti jedno dugme
da bi dobio access na neciji kompjuter.Kako se od toga zastititi,i da li je moguce?
Naravno da jeste moguce,ali sada necu da pametujem kako treba instalirati Linux,nego cu pokusati
da vam objasnim osnovne principe rada interneta.
[ANONIMNOST NA INTERNETU]
Internet je pun podataka,sve sto je potrebno je znati kako da se ti podatci traze.Naprimer ako posetite
-----------------------------------------------------------------------------------------------
us3rg0d.proboards67.com/index.cgi?action=display&board=hack&thread=1143599054&page=1#1143927760
-----------------------------------------------------------------------------------------------
videcete da me je taj lik nesto prozivao,i da sam mu nasao podatke od godine rodjenja pa do mesta
u kome je ziveo,provajder,itd..
To nije bilo tesko,bilo mi je potrebno oko pola sata da skupim sve te podatke i postavim ih na forum.
Znaci prvo i zlatno pravilo je:
NIKADA NE STAVLJATI SVOJE PODATKE NA INTERNET
Ok,sada kada smo ovo sumirali,mozemo da nastavimo dalje.Sve na internetu se zapisuje u logove.Verovatno
obicnom korisniku ne znaci nista log,ali moze se puno saznati o korisniku koji pretrazuje gledajuci logove.
Pomocu logova sve se moze saznati podatci od adrese posaljioca nekog EMAIL pa do pretrage koju ste imali na google pre
godinu dana.E sad to je neka druga prica.
Naprimer:
Zamislimo da na nekom internet sajtu postoje slike: Jelene Karleuse,Seke Aleksic i Pamele Anderson.Naravno
pregledacete sve 3 slike,ali obicno onu na koju prvo kliknete vas najvise zanima.
Naprimer ukoliko otvorite sliku Seke Aleksic,u log ce se zapisati da ste sa IP adrese (npr.212.200.154.169)
otvorili sliku (seka.jpg).samim tim administrator sajta ce kada gleda logove znati da vam je seka bolja od
Jelene Karleuse i Pamele.Sada ukoliko administrator sajta zeli vise da sazna o vama,moze jednostavnom pretragom
saznati odakle ste(iz kog grada) i ko vam je provajder.Daljom pretragom moze saznati vase ime i prezime,broj
telefona i adresu na kojoj zivite.Tako da ukoliko zelite da se zastitite od toga,predlazem vam da uzmete da koristite
neki proxy.A sada se verovatno pitate "Da li sam siguran ako koristim proxy?"
Odgovor je: NE!!!
[PROXY]
Vecina vas je verovatno cula i koristila proxy,ali oni koji nisu koristili proxy,to je jedna IP Adresa na koju
se konektujete ukoliko zelite da ostanete anonimni(preusmerava podatke sa vase IP adrese na neki drugi IP),
ali da li to pomaze u anonimnosti na internetu,kao sto pretpostavljate
odgovor je: NE !!!
212.200.154.169
|------------|
| KOMPJUTER -|....
|------------| .
. NOVI IP
|-----| |-------| |-----|
| URL |....| PROXY |.............| URL |
|-----| |-------| |-----|
Ako pogledate ovu sliku svaticete kako proxy radi.On ima URL 212.200.154.169 i kada ukucate neki url (
www.us3rg0d.tk)ukoliko ste connectovani na proxy,tada se vasa IP adresa ne pise u LOG nego IP adresa PROXY.
Problem je taj sto ukoliko ste konektovani na proxy,na njihovom logu se zapisuje vasa IP adresa i sajt koji ste posetili.
Nego da nastavimo mi dalje...
Proxy je ok sto se tice anonimnosti,a da li je bezbedan ... Naravno da nije.Postoje proxy koje koristi policija
za hvatanje hackera,i ukoliko koristeci taj proxy,ukucate odredjenu formu tipa:
---------------------------
www.site.com/cmd.php?cmd=ls---------------------------
taj proxy ce vas odvesti na stranicu na kojoj je obavestenje da taj proxy koristi policija (kao sto je kod mene bio slucaj)
ili ce samo upisati log koji ce oni kasnije videti,tako da sto se tice bezbednosti na netu,proxy mozeda bude
delimicno resenje za obicne korisnike interneta.Ovde sam objasnio HTTP proxy,ali je za sve isto (FTP,IRC,...)
tako da ukoliko zelite da budete anonimni,to mozete delimicno da ucinite pomocu proxy.
Najlosija stvar je ukoliko koristite samo 1 proxy,onda ce prilikom pregledanja log imati uvid u sve sajtove sto ste
pregledali,odnosno moze da napravi vas profil koristeci se samo logovima(sta vas zanima na netu,kakve sajtove volite,...)
[ZAKLJUCAK]
Kao zakljucak zelim jos da kazem da posle ovog procitanog tutoriala,pitacete se da li mozete da surfujete bezbedno,odnosno
anonimno,sto cu vam objasniti u 2 delu tutoriala koji trenutno nemam vremena da napisem.
END OF PART 1